fbpx

Apa itu Deepfake?

Apa itu Deepfake?

1. Deepfake atau deep learning adalah kaedah memanipulasi wajah yang menggunakan teknologi AI. Jika dulu terkenal dengan teknik superimpose, ini adalah versi terkini yang telah ditambahbaik.

2. Teknik ini cepat mendapat perhatian akibat penyalahgunaan utamanya seperti menyunting video intim selebriti dan penyebaran berita palsu

3. Melalui perkembangan teknologi deepfake yang terkini, perisian terbaru membolehkan pengguna hanya perlu meletakkan transkrip teks atau menukar perkataan yang disebutkan oleh seseorang itu di dalam video.

4. Mark Zuckerberg baru baru ini juga tidak terkecuali, diserang dengan satu video di instagram yang menunjukkan beliau bercakap tentang motif ‘gelap’ sebenar disebalik empayar digitalnya.

5. Pada sudut lain, Agensi berita televisyen di China sudah pun menggunakan pembaca berita AI. Ia mungkin jauh dari sempurna namun anda dapat gambarannya pada masa akan datang.

6. Disebalik garis beda kesahihan berita yang semakin mengabur. Seiring teknologi bergerak membawa lebih cabaran yang tidak kita ketahui sebelum ini.

Sumber: nytimes

Leave your Comment