fbpx

Deepfake menyerang selebriti Malaysia

Deepfake menyerang selebriti Malaysia

Beberapa hari yang lepas, media sosial terutamanya di twitter kecoh dengan penyebaran video seorang artis lelaki tempatan yang sangat terkenal, Zul Ariffin.

Artikel berkaitan: Apa itu Deepfake? Part 2

Video yang berdurasi tidak sampai 1 minit itu tersebar dengan meluas di serata platform media sosial dan dalangnya masih tidak diketahui. Juga tak dapat dipastikan motif penyebaran.

Persoalannya, adakah video itu benar-benar tulen atau hasil daripada teknologi janaan (atau jelmaan) AI atau kita kenali sebagai ‘Deepfake’?

Artikel berkaitan: Bencana alam terbaru: Windows Update!

Sebenarnya, isu tentang deepfake ini bukanlah sesuatu yang baru dan telah kami tulis beberapa bulan yang lalu.

Hasil kerja deepfake boleh mengaburi mata kita apabila dilakukan dengan sangat teliti dan menggunakan jentera ‘high end’ untuk melatih AI. Justeru, tidak hairan kenapa ramai yang berjaya ditipu dengan jemaan digital ini.

Di luar negara, dah ramai sebenarnya selebriti terkenal sudah menjadi mangsa kepada teknologi yang disalahguna ini.

Teknologi yang semakin berkembang sudah membawa cabaran yang baru dalam kehidupan seharian kita. Jadi ingatlah, sesiapa pun boleh menjadi mangsa kepada fitnah deepfake ini. Bukanlah ingin menyokong mana-mana pihak, tetapi hanya memberi peringatan.

Sebagai contoh, kami sajikan kepada anda hasil kerja teknologi deepfake. Tidak pasti berapa lama masa yang diambil untuk pemilik video melatih AI hingga mengeluarkan hasil yang memberangsangkan seperti ini.

Orang tak bersalah pun terpalit dengan gelaja ini. Mujurlah video Mira Filzah ini tidak perlakukan dengan adegan yang tak senonoh.

Sumber video: @alhakimchai

Leave your Comment